zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Frozen shoulder >> Ouder-Amstel
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

ACUPUCTUUR & NATUURGENEESKUNDE

Scheldestraat 31/1
1078GE, AMSTERDAM
Telefoon: 020-6751553
meer info >>
2.2Km

DOKTER SONG PRAKTIJK

Van Woustraat 86
1073LP, AMSTERDAM
Telefoon: 020-4275138
meer info >>
2.6Km

CHINESEPRAKTIJK DIEMEN

Arent Krijtsstraat 7
1111AG, DIEMEN
Telefoon: 020-7709600
meer info >>
2.7Km

SHENMEN HEALTH ACUPUNCTUUR

Stadionweg 37
1077RW, AMSTERDAM
Telefoon: 06-19174525
meer info >>
3.0Km

BRINK R VD

Sarphatikade 22
1017WV, AMSTERDAM
Telefoon: 06-21875537
meer info >>
3.0Km


Frozen shoulder informatie

Inhoud

Frozen shoulder (letterlijk: bevroren schouder, ook capsulitis adhaesiva, adhesieve capsulitis, of periarthritis humeroscapularis) is een aandoening waarbij de bewegingsmogelijkheid van het schoudergewricht (glenohumeraal gewricht) sterk is verminderd door verminderde elasticiteit van het gewrichtskapsel. Voor de diagnose frozen shoulder is een bewegingsbeperking van meer dan 50% gedurende langer dan drie maanden vereist.

Epidemiologie

De frozen shoulder komt het meest voor bij patiënten tussen de 40 en 60 jaar en vaker bij vrouwen. Diabetes mellitus is geassocieerd met frozen shoulder. Bij patiënten met schouderklachten die naar een polikliniek orthopedie werden verwezen, werd bij 7% als einddiagnose frozen shoulder gesteld.

Oorzaak

In de meeste gevallen is de oorzaak van een 'frozen shoulder' niet duidelijk, dan spreekt men van primaire adhesieve capsulitis. Er is een aantal oorzaken bekend van secundaire adhesieve capsulitis, zoals:

  • Een (minimaal) trauma (bijvoorbeeld een val)
  • Een lange tijd van immobilisatie (bijvoorbeeld na botbreuken)
  • Repeterende belasting (eenzijdig bovenhands werk/sport)

Ook patiënten bekend met diabetes mellitus hebben een grotere kans op het krijgen van adhesieve capsulitis, waarbij gedacht wordt aan een verband met veranderde vascularisatie bij diabetes. Pathofysiologisch is er sprake van een ontstekingsreactie van het gewrichtskapsel. Daarbij is de recessus articularis verkleefd.

Beloop

Een frozen shoulder begint meestal eerst met pijnklachten. Pas daarna treedt de bewegingsbeperking op de voorgrond die ook gepaard kan gaan met veel pijn. In een later stadium nemen de pijn en de bewegingsbeperking weer af. De klachten lossen zich vrijwel altijd vanzelf op, maar houden gemiddeld zo'n één tot anderhalf jaar aan. Doordat de spieren lange tijd niet worden gebruikt kunnen soms blijvende bewegingsbeperkingen ontstaan.

Behandeling

Een groot deel van de behandeling bestaat uit bestrijding van de pijn, meestal met oraal paracetamol of NSAID's. Het is ook mogelijk binnen het gewricht (intra-articulair) ontstekingsremmers (corticosteroïden) en pijnstillers (lidocaïne) te injecteren. Ook fysiotherapie wordt gebruikt, zowel actieve bewegingsoefeningen als passieve technieken om de bewegelijkheid van het gewrichtskapsel te verbeteren. Deze behandelingen kunnen de symptomen verlichten, maar veranderen het beloop meestal niet. Als deze conservatieve therapie faalt, is het mogelijk operatief te behandelen. Een orthopedisch chirurg kan de arm onder anesthesie bewegen om het kapsel op te rekken. Ook kan er chirurgisch ruimte worden gemaakt, tussen de musculus subscapularis en de musculus supraspinatus.

Als alternatieve therapie worden soms goede resultaten bereikt met osteopathie en met injecties van het homeopathisch middel Betula Arnica.